Recensioner

Omdömen från läsare:

Rita72 2010-10-03 17:51
Spännande hemsk och tragisk bok där jag trots detta kommer på mej själv med att både le och skratta emellanåt.
Berättelsen är skakande, man får följa författaren under en tid i hennes liv då hon började umgås med en man som hon senare kom att misstänka var psykopat. Mannen snärjer henne på psykopaters vis och får henne att tro att allt är hennes eget fel.
Boken är upprörande och gripande samtidigt som den visar på hur man kan komma tillbaka igen efter psykiska och fysiska övergrepp och psykisk sjukdom. Mycket stark!

Isa Nordström Jönsson, Flickan och psykopaten, Recito, 2010

Flickan och psykopaten är en skildring av verkliga händelser i Isa Nordström
Jönssons liv. I berättandet söker hon ordna och förklara sina upplevelser i 
nära relationer, framförallt till män. Kränkningar i vuxenlivet aktualiserar minnen av övergrepp i barndomen. Genom återuppväckta minnen finner hon vägen till helhet

Vittnesbörd om maktmissbruk är viktiga. Berättelserna är en del av vårt gemensamma ansvar och vårt arbete för att hävda människovärdet. Men de är inte självklart bra litteratur. En text som bearbetar svåra erfarenheter medan den skrivs kan bli sluten. Läsarens fantasi kommer till korta i ett material som är osmält och tillrättalagt.

Den här framställningen är språkligt klanderfri, men saknar spänst och andrum.

Den avslutas av en kommenterande del, med allmänna upplysningar om övergrepp och stödverksamhet.
Jag hoppas att den trots sina brister blir läst. För allvaret och identifikationsmöjligheterna!
Mycket fängslande

Ärligt talat så tryckte min sambo upp boken i ansiktet på mig med ett kort kommando: Läs!
Eftersom jag arbetar med personer som (bl a) har diagnosticerats med antisocial personlighetsstörning tänkte jag att den kunde vara intressant. Och det var den. Boken är ett vittnesmål snarare än en berättelse, författaren har inte bemödat sig med att vara proffsig eller korrekt då hon skriver, inga litterära utsvävningar alltså. Men jag gillar det, den känns äkta.
Boken är en skildring av författarens egna upplevelser. Hon dras in i en psykopats nät, han får henne att känna ansvar och skuld för hans egna beteenden, något som psykopater är mycket bra på.
Boken är extremt självutlämnande. Del ett handlar om författarens relation till psykopaten, hur han snärjer henne, hotar, misshandlar och förgriper sig på henne. Det är spännande, gripande och otäckt. Men bäst ändå är kanske del två där författaren ger konkreta råd och beskriver konsekvenserna av sexuella övergrepp. Jag gillar hennes begrepp: intelektuell och emotionell tillit! Nytt för mig, men ack så sant. Det här är en bok för alla som arbetar inom psykiatrin, för dem som arbetar med misshandlade/våldtagna kvinnor, för dem som arbetar inom socialtjänsten, med dysfunktionella familjer, för dem som själva utsatts för hot, misshandel eller våldtäkt, för dem - liksom jag själv - som vill förstå.

av Daniel Johansson, 2010-10-04

Välkommen

Välkommen till www.flickanochpsykopaten.n.nu.

Flickan och psykopaten är slutsåld men finns på flera bibliotek i landet. 

Boken "Om himlen rasar" finns nu att köpa på de flesta nätbokhandlar. Det är en text- och diktsamling som kom till under läkeprocessen efter de övergrepp jag skrivit om i Flickan och psykopaten. Textsamlingen är inte svart och dyster. Min avsikt med den har varit att dela med mig av de insikter och den livsglädje jag fann under tiden som följde efter övergreppen.

 

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)